Antihistaminik Krem Nedir? Ne İşe Yarar?

Antihistaminik Krem Nedir? Ne İşe Yarar?

Antihistaminik Krem; Histamin alerjisinin tedavisi amacıyla reçete edilen antihistaminik kremler, derideki kaşıntı, kabarma ve tahrişi gideren oldukça etkili kremlerdir.

Deride farklı ilaç ve kremlerin kullanımına bir tepki olarak doğan alerjik reaksiyonları yatıştırarak, cilt sorunlarını iyileştirirler.

Antihistaminik krem nedir? Ne işe yarar? başlıklı bu yazımızda öncelikle histaminle ilgili olarak sizleri bilgilendirmek, ardından da antihistaminik krem faydalarına değinmek istiyoruz.

İşte, antihistaminik kremlerin işleyişine dair bilmeniz gereken ayrıntılar:

Histamin nedir?

Histamin, vücudumuzda doğal olarak salgılanan, pek çok hayati fonksiyonun gerçekleştirilmesine katkıda bulunan bir proteindir.

Vücudun bağışıklık sisteminde etkin bir rol oynayan histamin, bağışıklık sistemimizin vücudumuzdaki zararlı kimyasallara karşı tepki göstermesini sağlar.

Bir yandan da nörotransmit olarak hareket ederek, hücreler arasındaki iletilerin taşınmasına aracılık eder.

Histaminin temel görevi, vücudumuz alerjik bir reaksiyona maruz kaldığında bu duruma tepki göstererek, bizi uyarmaktır. Deride kaşıntı, kızarıklık, kabarma, şişme, sıcaklık hissi ve döküntüler, histaminin en önemli etkileri arasında yer alır.

Histaminin vücut tarafından aşırı salgılandığı durumlarda ise kişide deride kabarma ve kızarmalarının yanı sıra, anksiyete, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, reflü, mide bulantısı ve kusma, kronik yorgunluk, sık sık tekrar eden karın ağrısı, kronik baş ağrıları gibi yan etkiler ve komplikasyonlar görülebilir. Bu duruma ise tıp dilinde histamin alerjisi ismi verilir.

Histamin nedir? sorusunu yanıtlamaya çalıştıktan sonra yazımıza antihistaminik kremlerle devam edebiliriz.

Antihistaminik Krem Nedir?

Histaminin aşırı salgılanmasının neden olabileceği yan etkileri ve komplikasyonları önlemeye yönelik olarak formüle edilen antihistaminik krem, histamin kimyasalının etkilerini ciddi oranda hafifletir.

Kabarma, kaşıntı, döküntü vb. deride beliren alerji belirtilerini gidermede antihistaminik kremler oldukça başarılıdırlar.

Alerji belirtilerini gidermenin dışında bu kremler, farklı deri rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla da kullanılabilirler. Antihistaminikler; krem, jel, losyon hatta hap formunda bile olabilirler.

Herhangi bir ilacın ya da kremin bileşenlerinde bulunan etkin ya da yardımcı maddelere karşı aşırı hassasiyetiniz söz konusuysa ve bu yüzden cildinizde birtakım yan etkilerle karşılaşmak zorunda kalırsanız, doktorunuz size antihistaminik bir krem reçete edebilir.

Antihistaminik Maddeler Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılırlar?

Antihistaminik krem faydalarını yani bu kremlerin kullanım alanlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Alerji tedavisinde

Daha önce de değindiğimiz gibi antihistaminik kremler, alerjik reaksiyonların neden olabileceği semptomları hafifletmek amacıyla reçete edilebilirler.

Histaminle savaşan bu kremler, deri döküntülülerinin, kızarıklık ya da kaşıntıların olduğu yere topikal olarak düzenli olarak sürüldüklerinde hastanın bu sorunlarından kurtulmasına yardımcı olurlar.

  • Ameliyat öncesinde

Çoğu antihistaminik kremin yatıştırıcı bir özelliği bulunur. Bu özelliği onların ameliyat öncesi hastayı yatıştırmak amacıyla kullanılmalarını sağlar. Özellikle kaygılı ve ameliyat korkusu bulunan hastalarda bu kremler, işe yarayabilirler.

Eczanelerde reçeteli olarak sunulan pek çok yatıştırıcı ürünün içinde de bir miktar antihistaminik madde bulunur.

  • İç kulak dengesinin sağlanmasında

Kişide dengeyi sağlamaktan sorumlu olan iç kulak dengesinin bozulması, maalesef ki kişide denge kaybı ve yürümede zorluk çekme ile sonuçlanabilir.

Bu durumu önlemeye yönelik pek çok ilacın bileşeninde antihistaminik maddeler bulunur.

  • Mide sorunlarının tedavisinde

Antihistaminik hapların mide tarafından salgılanan asit oranını düşürerek, dengeleme özelliği de vardır. Yani en yaygın olan mide sorunları arasında yer alan gastrit, reflü ve ülser semptomlarının hafifletilmesi amacıyla da antihistaminik haplar ve ilaçlar reçete edilebilir.

Özellikle ülser hastalarının düzenli olarak kullanması gereken haplarda yüksek oranda antihistaminik madde bulunur.

Antihistaminik Krem Ne İşe Yarar?

Alerji semptomlarını gidermenin ve kişinin cildini eski sağlığına geri kavuşturmanın yanı sıra antihistaminik kremler deriye dair diğer sorunların tedavisinde de kullanılabilirler.

Antihistaminik kremlerin ne işe yaradığı üzerinde daha çok kremin ismi ve kremin içeriğinde yer alan diğer maddeler de önemli bir rol oynar.

Örneğin, güçlü etkileri bulunan antihistaminik kremlerden biri olan Fenistil, cilt tahrişlerinin, güneş yanıklarının, böcek ve sinek ısırıklarının ve kurdeşenin tedavisinde kullanılabilir.

Avil merhem ise daha çok egzama, kurdeşen, birinci derece deri yanıkları, güneş yanıkları, arı sokmaları ve böcek ısırmaları gibi cilt sorunlarının tedavisi amacıyla reçete edilir.

Antihistaminik Krem Nasıl Kullanılır?

Antihistaminik kremlerin kullanımı yani deriye uygulanması oldukça basittir.  Tek yapmanız gereken şey, kremi ince bir tabaka halinde derinizdeki sorunlu bölgeye hafif hareketlerle sürmek!

Kremi günde birkaç kez derinizdeki sorunlu bölgeye doktorunuzun reçetede belirttiği zaman dilimi boyunca sürmeniz gerekir.

Kremi kullanmadan önce mutlaka kremin prospektüsünü de dikkatli bir şekilde okumanızı öneriyoruz.

Antihistaminik krem kullanımı esnasında doz aşımına kaçmamalı, unuttuğunuz önceki dozları dengelemek adına çift doz almaya asla kalkışmamalısınız. Doz aşımı durumunda bir doktora ya da eczaneye görünmelisiniz. Aksi halde bazı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.

Antihistaminik Krem Kullanımı Esnasında Dikkat Etmeniz Gerekenler:

Antihistaminik kremlerin bazı kişiler tarafından kullanımı, birtakım ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu yüzden doktor reçetesi olmadan bu kremleri kullanmamanızı öneriyoruz.

  • Hamileyseniz ya da bebeğinizi emziriyorsanız, antihistaminik kremlerle etkileşeme girerek, yan etkiler doğurabilecek başka kremler de kullanıyorsanız, anti-depresan ve benzeri ilaçlar kullanıyorsanız, antihistaminik krem kullanımınız doktor tarafından yasaklandıysa bu kremi kullanmaktan kaçınmalı, doktorunuza danışmadan asla kremi kullanmamalısınız.
  • Derinizdeki açık yaraların üzerine bu kremi sürmemelisiniz.
  • Kremin göz, ağız, burun gibi mukozal alanlar ile temasından kaçınmalı, temas durumunda ilgili bölgeyi bol suyla yıkayarak, kremden arındırmalısınız.
  • Çocuklarda bu kremin kullanımı ölümcül sonuçlar doğurabileceğinden doktorunuza danışmadan bu kremi çocuğunuz için kullanmamalısınız.
  • Yaşlıysanız, kremi kullanıp kullanamayacağınıza dair doktorunuza danışmalı, doktorunuzun önerisi ve onayı olmadan antihistaminik kremler kullanmamalısınız.
  • Kremi kullanmaya başlamadan önce kullandığınız tüm reçeteli ya da reçetesiz ilaçlara dair olarak doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Antihistaminik Krem Yan Etkileri

Alerjik reaksiyonları bastırmak amacıyla reçete edilen antihistaminik kremlerin kullanımı da bazı yan etkiler doğurabilir.

Bu kremlerin olası yan etkilerini ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Uykusuzluk,
  • Kusma,
  • Göğüs kafesinde ağrı hissi,
  • Ateş,
  • Soğuk soğuk terleme,
  • Tansiyon dengesizlikleri,
  • Uyurgezerlik,
  • Dalgınlık,
  • Zehirlenme,

Yan etkiler, nadir görülmekle birlikte daha çok bu kremin bileşenlerine karşı aşırı duyarlılığı bulunan ya da krem kullanımında doz aşımına kaçan kişilerde görülür.

Yukarıdaki yan etkilerle karşılaşmanız durumunda vakit kaybetmeksizin size en yakın olan hastanenin acil bölümüne görünmeyi sağlığınız açısından hiçbir şekilde ihmal etmemelisiniz!

Antihistaminik Krem Fiyatı

Antihistaminik krem, şayet doktorunuz tarafından reçete edildiyse herhangi bir ekstra ödeme yapmanız gerekmez. Ancak kremi reçetesiz satın almak istediğinizde yaklaşık 20 TL gibi bir rakam ödemeniz gerekir.

Antihistaminik Krem Kullanıcı Yorumları

Google başta olmak üzere arama motorlarına antihistaminik krem kullanıcı yorumları yazdığınızda pek çok olumlu yolum ile karşılaşmanız mümkün.

Yorumların çoğunda kullanıcıların bu kremden oldukça memnun kaldıklarını, egzama, kaşıntı, deri döküntüsü, kızarıklık gibi çoğu alerjik reaksiyon belirtilerinden bu krem sayesinde kurtulduklarını anlayabiliyorsunuz.

Ancak bu kremin sizdeki deri sorununu giderip gideremeyeceğine ancak doktorunuz karar verebilir. Kremin gerçekten işe yarayıp yaramadığını, sizde yan etkiye neden olup olmayacağını düzenli kullanım sonrasında anlayabilirsiniz.

En Çok Reçete Edilen Antihistaminik Kremler

Doktorlar tarafından en sık reçete edilen antihistaminik kremleri aşağıdaki şekildedir:

  • Fenistil
  • Stilex
  • Betnovate C
  • Eurmotave
  • Avil merhem
  • Hipokort
  • Stiderm

1)Fenistil

Daha çok kurdeşen, böcek, sinek sokmaları, deri tahrişleri ve güneş yanıklarının tedavisinde kullanılan Fenistil’in etkin maddesi dimantinden meleattır.

2)Stilex

Etkin maddeleri dekspantenol, mepiramin maleat, lidokain hidroklorür olan Stilex, kaşıntı, kurdeşen, arı sokmaları, böcek ısırıkları, kızarıklık tedavisinde etkilidir.

3)Hipokort

Nedeni mikroorganizmalar olmayan deri hastalıklarının tedavisi amacıyla reçete edilen Hipokort, daha çok deri pullanması ve kaşıntı giderici bir kremdir.

4)Avil merhem

Etkin maddesi feniramin olan Avil merhem, güneş yanıkları, birinci derece yanıklar, böcek ısırması, arı sokması, egzama, kurdeşen, yaşlanma kaynaklı kaşıntı vb. farklı nedenlerle reçete edilebilir.

5)Stiderm

Kaşıntı ve kızarıklık giderici olan Stiderm merhem, güneş yanıklarını, hafif yanıkları, kurdeşen ve cilt tahrişlerini kısa sürede iyileştirir.

6)Eurmovate

Kan damarlarını büzerek alerjiye neden olan kimyasalların etkilerini hafifleten Eurmovate, atopik egzama, Unna hastalığı, böcek ısırıkları, dış kulak iltihabı, fotodermatit vb. rahatsızlıklarının neden olduğu deri semptomlarını tedavi edicidir.

7)Betnovate-C

Egzama, sedef, böcek sokması, isilik, anal ya da genital intertrigo, liken planus tedavisinde etkili olan Betnovate-C, ikincil bakteri ya da mantar enfeksiyonlarından şüphenilen durumlarda reçete edilir.

Bu yazımızda kısaca antihistaminik krem nedir? Antihistaminik krem nerelerde kullanılır? Antihistaminik krem faydaları nelerdir? vb. soruları cevaplamaya çalıştık.

Yazımızın faydalı olması dileğimizle…

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.