Alerji Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Alerji Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Alerji, kısaca vücudun verdiği tepki olarak tanımlanmaktadır. Genelde alerji bazı maddeler ve hava şartlarına bağlı olarak gelişebilir. Vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazen zararlı olmayan maddelere karşı aşırı duyarlı hale gelir ve bu maddelerle karşılaştıklarında tepki verirler. Be tepkime durumuna aşırı duyarlılık yani alerji denir. Alerjiye sebep olan etkene ise alerjen denir. Alerji bir hastalık değil kalıtsal bir durumdur.

Güneş Alerjisi ve Besin Alerjisi genelde gençlerde gözlemlenmektedir. Yetişkenlik dönemine doğru kaybolmaya başlar ve yavaş yavaş kaybolur. Tüm yaşam boyunca sürdüğü bireyler de olabilir fakat nadirdir. O da doğuştan alerjik bir bünyeyle alakalıdır. Yiyecek ve içecekler de bünyeden bünyeye, bireyden bireye bazen vücut tarafından yabancı bir besin olarak algılanıp alerjiye sebep olur. Balık eti, birkaç meyve ve sebze, baharat ürünleri, et, süt ve yumurta gibi besinler, solunumu daraltan ve zorlaştıran alerjilere yol açabilen besinlerdir.

Alerji Çeşitleri

Alerji çeşitleri en çok görülme durumlarına göre 4 ayrılır. Bunlar

  • Alerjik rinit
  • Alerjik astım
  • Alerjik dermatit
  • Alerjik konjonktivit

Alerji Belirtisi Nelerdir

Alerji belirtileri genelde aynıdır. En sık karşılaşın alerji belirtileri ise;

  • Kaşınma, hapşırma, burun ve geniz akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı, boğazda gıcık
  • Polen, tozlar, hayvan kılları, böcekler, çimen ve çeşitli bitkiler

Yukarıda saydıklarımın alerji sebepleri olarak görülen nedenlerdir. Ayrıca alerji vücutta kızarıklık, kaşıntı, kurdeşen, astım, saman nezlesi sıklıkla görülmektedir. Eğer alerjiye neden olan sebep ortadan kaldırılırsa alerji sorunu ortadan kalkmış olur.

Alerji Nasıl Geçer?

Alerji nasıl geçer sorunun cevap vermeden alerjiye sebep olan nedenin bilinmesi için alerji testi yaptırarak neye karşı alerjinizin olduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Alerji tedavisi için yapılan testleri sizin neye karşı alerjiniz olduğu belirledikten sonra yol haritanızı çizmeniz için çok önemlidir. Alerji tedavisi devamlılık isteyen bir tedavidir. Verilen ilaçları düzenli kullanmak çok önemlidir.

Alerji testi çok basittir ve test deri üzerinden yada kan ile yapılan test ile alerji neyin sebep olduğu belirlenerek. Alerji nasıl geçer sorunun nedeni bulunur.

Alerjiyi iyi gelen bitkiler

  • Patates
  • Avokado
  • Yeşil çay
  • Bal
  • Zencefil
  • Elma sirkesi
  • Neem 
  • Hint yağı
  • Muz
  • Taze sıkılmış meyve suları

Yukarıda saydığımız doğal yağlar, bitkiler ve meyveler alerjiye iyi gelmektedir. Düzenli tüketerek vücut direnci bağışıklık sistemi güçlendirilir.

Yalancı Alerji Durumları nelerdir?

Genel olarak besinlerdeki doğal olmayan maddeler yani katkı maddelerinin yol açtığı durumlara yalancı alerjik reaksiyonlar denir. Besinlerin içindeki koruyucu maddeler, renklendiriciler gibi maddeler yani genel adı katkı maddeleri olan maddelerin bazı bünyeler için alerjik reaksiyon oluşturduğu bilinir. Nadir olarak psikolojik rahatsızlıklar da yalancı alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Alerji Bulaşıcı mıdır

Neredeyse bir çok kişide görülen alerji genelde bazı kişiler tarafından alerji bulaşıcımıdır sorusunu sormasına neden olmaktadır. Ev tozu, polen, hayvan döküntüsü, mevsimsel yada çevresel sorunlara bağlı olarak görülen alerjisi kaşıntı ya hapşırmaya neden olmasına karşın kesinlikle alerji bulaşıcıdır değildir. Alerji bulaşıcı değildir ama genetiktir. Anne yada baba da alerjik tepkiler varsaa çocukta görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Alerji İçin Hangi Bölüme Gitmeliyim

Alerji için hangi bölüme gidilir, alerji için hangi doktora görünmek gerekli ve alerji hastalığına hangi bölüm bakar sorusuna cevap vermek gerekirse Alerjiye hangi bölüm bakar sorusunun cevabı alerji, deri alerjisi ve kaşıntı için dermatoloji (cildiye) bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Doktorunuz size alerji testi yaparak tedaviye başlayacaktır.

Güneş Alerjisi

En fazla olarak açık tenli genç yaşlarda bayanlarda gözlemlenmektedir. Belirtisi kızarıklık ve bu kızarıklığın yol açtığı kaşıntı ve kabarcıklardır. Boyun, kollar ve bacaklar, omuzlar ve yüz en çok görüldüğü bölgelerdir. Güneş ışığına maruz kaldıktan sonra güneşin etkisine ve kişinin bünyesine göre birkaç saat veya birkaç gün içinde belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Bazı tıp ilaçları ve genellikle çayların içinde kullanılan bergamot otu güneş ışınlarına olan hassasiyeti arttıran maddelerdir. Güneş ışığına maruz kalmadan önce kullanılmamasında hasta için yarar vardır. Betakaroten cildi koruyan ve güneş alerjisine iyi gelen bir bitkidir. Tatile çıkmadan 3-4 gün önce kullanılması faydalıdır.

Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır

Alerji tedavisinde en önemli unsur alerjiye neden olan sebebin belirlenmesidir. Bunun için çok denenen yöntem ise alerji testidir. Kollardan ve kandan yapılan bu alerji testi neye karşı alerjinizin olduğu belirlenir. En çok alerjik tepki veren maddeler kola temas ettirilerek alerjen maddeler belirlenerek alerji tedavisine başlanmasını planlanır.

Testin 2. aşaması ise ilaç ile tedavi evresidir. Sebep belirlendikten sonra alerjiye neden olan sorun ortadan kaldırılır. Alerji tedavisi ortalama 2 kadar sürer eğer olumlu sonuç alınmaz ise cerrahi mudahaleye başvurulur. Alerji alanında yapılan çalışmalar ile çok büyük gelişmeler yaşanmıştır. Hastanın mutlaka tedaviye başlamadan önce hayatında bazı değişiklikler yaparak tozlu ve sigaralı ortamlardan kaçınması ilk kuraldır.

Alerji Aşı Tedavisi

Aşı tedavisinden hastaya alerjen, hastaya düşük dozlarla belli süre zarfında verilerek yavaş yavaş doz artırılarak alerjiye sebep olan etkenin yok edilmesi sağlanır. Hasta zamanla bu maddeye duyarsız kalarak alerji sorunu ortadan kalkar.

Aşı tedavisi 2 yöntemle yapılır. Bunlardan ilki direk olarak aşı yöntemidir ve ortalama tedavi süresi 6 ile 12 ay arasındadır.  Diğer yöntem ise hastaya ağız yolu ile verilen damladır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.